Često postavljana pitanja

Kontaktna sočiva mogu da nose svi. Pre početka korišćenja kontaktnih sočiva obavezna je konsultacija sa oftamologom, radi pravilnog izbora kontaktnih sočiva, tečnosti za ispiranje i edukacije/obuke za korišćenje.

Ne postoji starosna granica ispod koje nije preporučljivo koristiti kontaktna sočiva. Mogu ih nositi svi, od male dece, čak beba, pa do zrelih godina u skladu sa potrebama i medicinskim indikacijama. Kontaktna sočiva utiču povoljno na korekciju vida, a istovremeno pružaju potpuni komfor i slobodu u obavljanju svih aktivnosti.

Slobodno bavljenje sportom upravo jeste i jedna od glavnih prednosti kontaktnih sočiva. Osobama koje se aktivno bave sportom preporučuju se jednodnevna sočiva koja se nakon upotrebe bacaju. Sa njima se nožete baviti čak i ekstremnim sportovima.

Svakako da možete. Na osnovu pregleda oftalmolog će utvrditi parametre i odabrati neku od vrsta kontaktnih sočiva namenjenih upravo korekciji astigmatizma, npr. DAILIES TORIC ili AIR OPTIX for ASTIGMATISM.

Održavanje sočiva je veoma bitno i u suštini vrlo jednostavno. Ne zahteva više od par minuta vremena. U zavisnosti od vrste sočiva različito je i održavanje. Uputstva se dobijaju od stručnih lica prilikom obuke za nošenje sočiva. Za početak je najbolje, naročito kod tinejdzera, odabrati dnevna kontaktna sočiva jer kod njih nema održavanja. Sočivo se stavi na oko, nosi se onoliko koliko je potrebno i najkasnije uveče pre spavanja se baca.

Kontaktna sočiva koja menjaju boju očiju mogu se nabaviti kod nas u svakoj bolje snabdevenoj optici. Kao i sva druga sočiva i sočiva u boji treba da odredi oftamolog na osnvu pregleda i da vam da osnovne informacije o korišćenju i održavanju sočiva. Na vama je samo da odaberete boju koja vam se najviše dopada.

Ne preporučuje se spavanje sa sočivima. Jedina sočiva sa kojima možete spavati su AIR OPTIX NIGHT&DAY Aqua.

Kontaktna sočiva su bezbedna ukoliko se pravilno koriste i održavaju i ako se menjaju na vreme. Takodje je vrlo važno raditi redovne kontrolne preglede, najmanje 1 – 2 puta godišnje, čak i kada je sve u redu. U slučaju bilo kakvog crvenila, bola u oku ili smanjenja vida, obratiti se odmah oftalmologu.

 

Pitanja roditelja

Ne postoji starosna granica. Sočiva mogu nositi bebe ali i osobe preko 70 godina. Smatra se da je najbolje početi sa nošenjem sočiva od 11 – 14 godine. Od toga koliko godina imaju mnogo je važnije to da li su deca motivisana da nose kontaktna sočiva i da li su dovoljno odgovorna da uredno održavaju sočiva. Odluku o početku nošenja sočiva donose zajedno roditelji, deca i oftalmolog.

Ne nije, kada se nauči pravilno stavljanje i skidanje. Naravno, za to je potrebna vežba i dete mora više puta staviti i skinuti sočivo dok ne nauči tu radnju. Vrlo je bitno da dete to radi samostalno, uz nadzor roditelja. Samo kod vrlo male dece roditelji su ti koji stavljaju i održavaju sočiva.

Cena sočiva zavisi od brenda, vrste sočiva i vremena na koje se sočiva menjaju. Treba računati i na cenu sredstava za održavanje sočiva. U poredjenju sa drugim pomagalima za korekciju vida razlika u ceni opravdana je kvalitetom života koji pružaju.

U tom slučaju treba uzeti novo sočivo. To se najčešće dešava kod početnika. Kasnije, kada se stekne rutina i navika to se retko dešava. Ukoliko su u pitanju dnevna sočiva problem je najmanji jer u pakovanju postoji 30 pojedinačno spakovanih sočiva. Možda je i zbog toga najbolje kod tinejdzera krenuti sa ovom vrstom sočiva.

Pratite nas