Zdravlje oka

Ukoliko ste primetili da ne vidite dobro, da vam se oči umaraju ili da imate glavobolje ili vrtoglavicu, obratite se oftalmologu, jer postoji mogućnost da imate potrebu da korigujete vid. Vid se koriguje kontaktnim sočivima ili dioptrijskim naočarima ili hirurški (laserska korekcija vida). Kontaktna sočiva su odličan izbor jer pružaju izuzetno jasan vid i maksimalnu slobodu pri nošenju, ne menjaju fizički izgled korisnika, a olakšano je bavljenje sportom i drugim aktivnostima.

Zdravlje čula vida je veoma važan segment opšteg zdravlja i kvaliteta života. Veoma često tome se ne pridaje dovoljno važnosti i očnom lekaru se odlazi tek kada se jave problemi. Opšte stanje oka kontroliše lekar oftamolog koji osim određivanja oštrine vida, kontroliše i stanje na svim strukturama oka. Zbog toga je neophodno jednom godišnje izvršiti pregled kod oftamologa jer se jedino tako blagovremeno mogu otkriti promene koje zahtevaju dalji tretman. Posebnu pažnju moraju posvetiti oni koji imaju šećernu bolest ili genetske predispozicije za neke očne bolesti (glaukom, katarakta). Preventiva je važna jer mnoge očne bolesti mogu dovesti do trajnog gubitka vida. Očni pregled nije ni bolan ni neprijatan.

Digitalno uzrokovan zamor očiju / Sindrom kompjuterskog oka

Digitalne tehnologije menjaju naše navike. Uobičajeno je da trepnemo 15 puta u minuti, ali kod korišćenja digitalnih uredjaja i gledanja u ekran, broj treptaja je čak 70% manji, svega 3-4 puta u minuti.

Treptanje je izuzetno važno. Treptanjem se suzni film razmazuje, vlažeći oči, omogućavajući normalan metabolizam osetljivih, nežnih struktura oka i štiteći oči od čestica nečistoće i drugih nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine.

Simptomi zamora se javljaju usled smanjenja učestalosti treptanja za vreme korišćenja digitalnih uredjaja / ekrana i prekida suznog filma, kao i usled čestih promena različitih fokalnih udaljenosti. Najčešće se opisuju kao osećaj suvoće očiju, težine u očima, peckanja, svraba, crvenila, iritacije, zamućenja vida.

Istraživanja koja se već duže vreme sprovode pokazuju da:

  • 90% odraslih koristi digitalne uredjaje, kompjutere, tablete, mobilne telefone, TV, više od 4 sata dnevno.
  • Prosečno vreme provedeno ispred ekrana je 6-8 sati.
  • 70% ispitanika izjavilo je da imaju simptome zamora očiju uzrokovane dugotrajnim korišćenjem digitalnih uredjaja /ekrana.
  • Velika većina ispitanika smatra da je to "normalno" stanje i da se tu ne može mnogo šta promeniti u današnjem modernom načinu života, bez obzira da li koriste naočare ili kontaktna sočiva za potrebnu korekciju vida.

Mi medjutim smatramo i na osnovu naših iskustava želimo da promenimo tu percepciju da se protiv tih simptoma, koje ispitanici prihvataju kao "normalne" i na koje su se navikli kao na sastavni deo digitalizovanog stila života, ne može ništa učiniti.

Najnovija generacija kontaktnih sočiva proizvedenih od silikon hidrogel materijala, kao što su AIR OPTIX porodica kontaktnih sočiva i naročito DAILIES TOTAL 1 jednodnevna kontaktna sočiva, dizajnirana su da u velikoj meri smanje pojavu simptoma zamora. Sočiva dugo ostaju vlažna i čista, sprečavaju taloženje depozita i nečistoća, štite oči i pružaju dugotrajan osećaj komfora, čak i u ekstremnim uslovima smanjenog treptanja. Zapravo mogu u mnogome da podignu svest medju nosiocima kontaktnih sočiva o tome da simptome zamora ne moraju doživljavati kao "normalne" već da ih se mogu osloboditi i lakše se uklopiti u današnji digitalizovani stil života i imati mnogo lepši, komforniji i produktivniji dan.

Pratite nas